Intervjuer 2015

Her har du en oversikt over hvilke artister som har blitt intervjuet i 2015.  Kos deg!

Januar – Marit Larsen

Marit Larsen
Foto: Desirée N. Skalle

Årets første intervju og kreative samtale var med fantastiske Marit Larsen! Hun debuterte som soloartist i 2006 med Under the Surface, og har siden den gang seilet opp som en av landets mest anerkjente musikere og låtskrivere. Hun er aktuell med fjerdealbumet When the Morning Comes, som ble sluppet i fjor høst. Vi snakket mye om formidling hvordan musikk bidrar til å sette farge på og skape følelser i tilværelsen vår.

Februar – Marte Wulff

marte wulff presse
Foto: Julia Naglestad

Det neste intervjuet ble gjort med kreative Marte Wulff. Sørlandsjenta ble spellemannsnominert med debuten Jacket fra 2006, og har siden den gang gitt ut fire album. Sisteplata Utlengsel ble spilt inn i Kilden i Kristiansand med KSO. Jeg møtte henne første gang 14. august i fjor manifesterte hun plata live, med samme symfoniorkester og i samme konserthus. Resultatet ble en sjelden vakker opplevelse – og naturlig nok gjenstand for praten vår også i februar, kombinert med samtaler om låtskrivingsprosesser – og kjærligheten: det evig brennende temaet.

Mars – Elvira Nikolaisen

Foto: Julia Naglestad

I mars fikk jeg lov til å møte Elvira Nikolaisen til en uformell prat mens vårregnet herjet utenfor. Elvira debuterte i 2006 med Quiet Exit og gjorde stor suksess med låta Love I Can’t Defend. I 2012 var hun med i den første sesongen av Hver gang vi møtes på TV 2. I mars snakket vi mye om viktigheten av musikkontekster, albumformatet og hvordan det er å tolke andres låter. Vi snakket også om hvor utfordrende det er å tolke gamle jazzslagere, noe Elvira mestret med bravur sammen med multiinstrumentalisten Mathias Eick på albumet I Concentrate on You fra 2013.

April – Jonas Alaska

jonas alaska presse
Foto: Pressefoto

I mars var jeg så heldig å få møte Jonas Alaska før han skulle gjøre konsert på Kick, Kristiansand. Alaska debuterte med Jonas Alaska i 2011, og er nå aktuell med sitt første konseptalbum, Younger – som handler om den evig utfordrende ungdomstiden. Under møtet vårt pratet vi mye om hvor utfordrende det kan være å skrive låter. Jonas fortalte meg mye om hva som inspirerer han til å skrive de beste sangene.

Mai – Maria Solheim

maria-presse1
Foto: Ann K. Sillankorva

Maria Solheim er en av landets fremste formidlere. Hun debuterte i 2001 med Barefoot, og har siden den gang gitt ut fem album, der In the Deep fra 2013 er det nyeste. Hun har jobbet med flere musikere og produsenter, og har hatt suksess med låtene Lady of my Life og Too Many Days. I mai snakket vi mye om hvordan spennet mellom håpet og frykten er et svært inspirerende sted for Maria å være i, som låtskriver.

Juni – Marthe Valle

marthevalle
Foto: http://www.asamaria.com

Tidlig i juni fikk jeg lov til å treffe Marthe Valle, under årets Kvinner i Tiden i Tromsø. Hun debuterte med It’s a bag of candy i 2005 og ni år senere slapp hun sitt første norskspråklige album, Fant fram, på nordnorsk. Vi pratet om forskjellen mellom å skrive låter på norsk og engelsk, i tillegg ga Marte sine beste tips til deg som vil prøve deg som låtskriver.

Juli – Ingrid Olava

Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto

Ingrid Olava debuterte med Juliet’s Wishes i 2008 og er kjent for sin særegne stemme kombinert med vakker pianospilling og metaforiske tekster. I 2013 fikk hun gode kritikker for Summer House. I sommer pratet vi om hvordan det er å tolke andres låter, og hvordan kombinasjonen av tekst og melodi, form og innhold kan bli til rene kunstverk.

August – Sondre Lerche

Sondre (Foto: Marius Hauge).
Foto: Marius Hauge.

Sondre Lerche har med sine sju albumutgivelser siden den knallsterke debuten Faces Down i 2001, blitt en av landets største låtskrivere og artister. I fjor kom Please, et album tydelig preget av samlivsbrudd, med meliodiøs lekenhet. Ved siden av musikkarrieren, er han å se som dommer i TV2 The Voice. I august snakket sondre mye om hvordan motivasjon er essensielt for han som låtskriver, i alle ledd: fra første utkast til sceneformidling.

September – Eva & the heartmaker

Foto: Paal Audestad

Popduoen feirer i år 10 år som popgruppe, og har gitt ut fire utgivelser siden debutplata Behind Golden Frames som ble gitt ut på eget plateselskap. På den tiden har de hatt hele 13 radiosingler, hvorav «Superhero», «Signals», «Gone In a Flash» og «Joanna» er noen av dem. Nå er de aktuelle med «Phoenix» – tredjesingelen fra femtealbummet som slippes i 2016. I høst møtte jeg Eva Weel Skram som snakket mye om viktigheten av å beholde spontaniteten og lekenheten i musikk.

Oktober – Thom Hell

xx
Foto: Presse.

Thom Hell, eller Thomas Helland som han egentlig heter, er en kritikerrost musiker og låtskriver som debuterte med plata I Love You i 2004. Gjennombruddet kom med God If I Saw Her Now i 2008, som gav han flere spellemannspriser. I høst gav han ut sin sjuende studioplate, Until This Blows Over.  I oktober pratet vi om hvorfor melodier er så viktig for ham som låtskriver.

November – Pål Rake

(Foto: Daniel Mikkelsen)

Egersunderen Pål Rake ble for alvor kjent da han deltok i TV2s The Voice i 2012. Siden da har han gjort en rekke spillejobber, og gitt ut tre singler, blant annet «Hørrekje te», tittelsporet på hans kommende debutalbum som ventes februar 2016. I november pratet vi om autentisiteten i låtskriving.

Desember – Askil Holm

12449151_10156454534015624_1591386860_o
FOKUS PÅ LYTTEREN: Askil mener det er viktig å fokusere på lytteren, selv om man jobber med egne tanker. (Foto: Pressefoto).

Askil Holm albumdebuterte med plata Daydream reciever i 2003. Siden den gang har han holdt en rekke konserter både solo og med Hallelujah-prosjektet sammen med Espen Lind, Kurt Nilsen og Alejandro Fuentes. Askil har sluppet flere plater, blant dem to på norsk, hvor han har samarbeidet med komikeren Jon Niklas Rønning. I desember fortalte han om dobbeltheten i låtskriving.

Takk til alle artistene som stilte opp i 2015!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s