Mektig musikalsk livsfilosofi

Pål Rake sørger for håpefull musikalsk livsfilosofi i høstmørket, med sitt nye, lavmælte album. Og han gjør det på en svært overbevisende måte.

Rogalendingen trenger ingen nærmere introduksjon. Pål Rake ble kjent for et stort publikum da han nådde finalen i 2013-utgaven av «The Voice». Han fullførte mastergrad i utøvende rytmisk musikk ved UiA, og slapp debutplata «Hørrekje te» i 2016. Etter dette fulgte flere hundre konserter og mange radiolistinger.

Endelig er han aktuell med den såkalte «vanskelige andreplata», som har fått tittelen «Håp Håp Håp». En plate som ble til i kjølevannet av en seilas som nesten gikk galt.

Plata åpner med en såkalt interlude – et mellomspill. Disse gjentas gjennom plata og som på mystisk, underfundig, nærmest litt ånderlig vis pakker inn de fleste av låtene. I flere av disse «mellomspillene» bidrar filosofen Arne Næss med filosofiske betraktninger om følelser og livet forøvrig: «Vi burde spørre oftere hvordan vi føler oss selv og verden – for grensene mellom oss selv og verden er ikke klare», åpner Næss plata. Deretter følger singelen «Knuste Hjerter Skal Bli Heile Igjen» som setter temaet for plata.

En plate om livsmot og håp

Det er nemlig en tydelig en tematisk rød tråd gjennom Rakes lavmælte andreplate. Det er sanger om savn, tro, håp – om oppbrudd og nye starter. Det er fristende å si at det er en liten samling sanger som passer godt som et musikalsk skråblikk over livet. En slags muskialsk livsfilosofi. Låta «Savn» med sin melankoli kan nærmest minne om en vakker salme. Men det er også plass til sanger som «Håp» og «Drøm».

Mektig vokal

Pål Rakes stemmeprakt har ikke blitt noe mindre imponerende siden debutplata. Han varierer lekende lett mellom de dypeste basstoner og imponerende falsett, og han gjør det på en svært uanstrengt måte. Det er lett å høre at det sangtekniske sitter, men fraseringene synges likevel aldri kjedelig perfekt. For Pål har en meget god formidlingsevne og tilstedeværelse i låtene sine. Slik virker albumet i sin helhet svært ekte – og det er kanskje mye av grunnen til at det i sum oppleves behagelig lavmælt og melankolsk uten at det blir kjedelig.

Ekte duoprosjekt

Og nettopp dette er en kunst, og en stor styrke med albumet. For plata består av få fullengdesanger, og er akkompagnert av kun to instrumenter- det er et såkalt duoprosjekt med Rake på vokal og Nicolay Tangen Svennæs på piano. Og til låtenes sarte tekster, men likevel godt synlige livsmot trengs det utrolig nok ikke mer. Svennæs og Rake utfyller hverandre og skaper et lunt lydbilde, det føles nesten litt som å sitte i sofaen med ullpledd og kakao.

En kollektiv trøst

HÅP HÅP HÅP er på mange måter en kollektiv trøst for koronamette nordmenn. I savnet etter nærhet, relasjoner og fellesskap blir albumet en god trøst i høstmørket. En slags lovnad om at alt blir bra til slutt. En lovnad som fort kan bli klisjèfylt, men som med Rakes vokal og Tangen Svennæs bak tangentene blir bare det: Enkelt, ekte – og langt fra kjedelig.

Vi sier som deg, Pål. Nå kan vinteren bare komme!

Beste låter: Savn, Knuste hjerter skal bli heile igjen, Drøm

Albumet slippes fredag 6. november.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s