Andrea Nianes sjelfulle låtskriving

Den New York-baserte artisten Andrea Niane utforsker en verden av fantasi, kjærlighet, eventyr og gode vibrasjoner i hennes unike melodier og ord 🎶. Snart slipper hun debut-EP-en “Nighttime stories”. Lydliv tok en prat med den lovende artisten. 

Andrea Niane Ettestøl, som hun egentlig heter, er nok en spennende debutant fra Sørlandet. Selv om hun snart debuterer med sitt soloprosjekt, er hun alt fra uerfaren musiker. Artisten er tidligere medlem av den akustiske pop-trioen Ask. I over 10 år spilte bandet på mange prestisjefylte scener inkludert hovedscenen på Canal Street. Ask har gitt ut flere singler, i tillegg til en EP og debutplata Blinded, som falt i smak hos oss. Andrea har de senere årene satset solo, og i løpet av våren  kommer “Nighttime Stories”, en EP som beskrives som “en dynamisk og fascinerende reise i følelser og sound hvor den røde tråden er Andrea sin stemme».

Hei på deg, Andrea Niane! 

Når du skriver låter: hvordan går du frem?

“Dette er et vanskelig spørsmål for det er så mye forskjellig. Jeg skriver mest alene og for meg selv så jeg kan ta utgangspunkt i det. Hvis jeg skriver sammen med andre for et annet prosjekt blir tilnærmingen annerledes. Noen ganger kan det være veldig spesifikt; «Jeg trenger en roligere sang uten ironisk distanse i settet mitt». Så skriver jeg det. Andre ganger finner jeg en kul tittel jeg liker, og noen ganger kommer den bare etter timevis med retningsløs jamming”

…tekst eller melodi først?

“Det varierer. Som regel har jeg kanskje tekst på en del først men så skriver jeg musikken på alt og til slutt teksten på resten? Men det er ganske case-by-case”. 

Hva er det vanskeligste i prosessen?

“Den vanskeligste prosessen for meg er redigerings-prosessen. Å gidde å gå tilbake å perfeksjonere og jobbe gjennom noe som «ser» ferdig ut er en muskel jeg har måtte trene ganske mye siden jeg ikke er så tålmodig”.

Her covrer Andrea Niane tidligere Ask-kollega Simen Lyngroth

…Hva er det gøyeste?

“Startfasen! Den første ideen som hele sangen er bygd rundt. Den lille melodi-linja eller progresjonen som du forelsker deg overdrevent i og spiller om igjen og om igjen i 48 timer streit. Det er det gøyeste, da kan man bare leve i kreativiteten og musikken før man må introdusere disiplin og de mer analytiske verktøyene for å få låta ferdig”.

Hvilke temaer skriver du om?

“Jeg har ingen favoritt-temaer. Jeg blir fort lei av en ting så jeg prøver alltid å finne nye temaer. EP-ens fire låter har alle forskjellige temaer; jantelov, skumringstimen fantasi, melankolsk kjærlighet og «La oss bare ha det gøy».

Hva inspirerer deg?

“Jeg blir nok veldig inspirert av mennesker jeg ser og møter. Og av forandring og bevegelse, at ikke hver dag er lik. Men jeg må også være mottakelig for inspirasjon så det viktigste for meg er kanskje at jeg har sovet godt, har god energi og overskudd osv”

Tips til andre som vil skrive? Hvor begynner du?

“Skriv mer om mindre! Altså prøv å begrens deg, skriv om en tydelig idé isteden for å prøve å kommunisere alle tankene dine på en gang (som kan være veldig fristende!) Putt heller de andre idéene i en ny sang! Og skriv mer, ikke vent på inspirasjon. Man må øve på låtskriving som med alt annet. Hver sang er ikke favorittsangen din, skriv den ferdig likevel og bare gå videre til neste”

Hva er planene dine fremover?

“Akkurat nå strekker ikke planene mine seg så langt. Jeg har to singler til som kommer ut i tillegg til full EP mot sommeren. Jeg spiller konserter et par ganger i mnd. så dette tenker jeg å fortsette med mens jeg klekker ut en ny plan for neste år!”

Takk for at du tok deg tid, Andrea!

Sjekk ut låta “White Liar” på Spotify!  💥

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s