Eier du din egen musikksmak?

Strømmetjenester som Spotify gjør det enkelt å høre på musikk, og har endret lyttervanene våre – men eier du musikksmaken din, eller overlater du makta over den til algoritmene?

Musikk kommuniserer. Musikk prater til grunnfølelsene i oss. Den vekker instinktivt minner, erindringer og det sies at vi til og med kan dra kjensel på musikk som ble spilt for oss da vi lå i vår mors mage. Om vi blir smartere av å lytte til Mozart enn Metallica er jeg ikke sikker på, men det er hevet over en hver tvil at musikk resonnerer til noe et sted innerst inne.

Selv om mennesker trenger musikken, har vi ulike kulturer for hvordan vi omfavner lydene som vi så sårt trenger. Der vi gjerne finner en aktiv musikk- og danseutøvelse  i kulturen hos eksempelvis afrikanske land, finner vi en noe mer passiv lytte på-kultur andre steder, som for eksempel her hjemme i Norden.

Sangen er for lengst på vei ut av skoleundervisningen, og Spotify har for lengst inntatt stuene våre og det offentlige rom gjennom smarttelefonene. Jeg er stygt redd for at det ikke bare gjør at vi tar musikken for gitt, men også får en lettvinn relasjon til all den musikken som lages der ute. Jeg har ingen tall, men frister til å tro at flesteparten av dagens Spotifylyttere befinner seg ikke langt utenfor «Norways top 50»-lista. Kanskje vi snuser på de 50 mest spilte sangene i verden – men hva med resten? De milionene med utgivelser vi aldri ser omtale om, som kanskje venter på å treffe nettopp sånne som deg og meg?

Da musikken befant seg hos oss i fysisk format måtte vi aktivt velge hvilke låter vi ville eie, hvilke CD-er som ble spilt så mye at «hakk i plata» ble noe mer enn en metafor. Det fysiske musikkformatet ga en unik mulighet til å finne våre egne preferanser, utenom den musikalske allfarvei.

Jeg er stygt redd for at vi med dagens strømmetjenester får mindre musikalsk utholdenhet. Det er enkelt å skifte spor, klikke «dislike» og velge fra mest populære hylle fremfor den hylla der musikkpreferansene dine ligger gjemt. Strømmetjenestene gir oss mulighet til å oppdage bortgjemte skatter, lite promoterte artister, og utforske vår egen musikksmak.

Jeg håper at bevisstheten rundt verdien i å finne vår egen musikksmak kan øke slik at preferansene våre kan styrkes i konkurransen mot algoritmene. For god musikk er da så mye mer enn populær musikk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s