Bautaen Bjørn Eidsvåg

Musikk-Norges bauta, Bjørn Eidsvåg, viste fredag hvorfor han er nettopp det, i nydelige rammer i Ravnedalen Naturpark.

Landets kanskje mest folkekjære prest skapte lun stemning i Ravnedalen fredag 21. juni i et utsolgt Ravnedalen. Bjørn Eidsvåg trenger ingen nærmere introduksjon. Helt siden han begynte å gi ut musikk på 70-tallet har hans poetiske tekster om liv og død, og dertil såre, fine og humoristiske betraktninger, sneket seg inn i stuene til både voksne og unge. Eidsvåg har rett og slett blitt allemannseie. Han er en musikalsk bauta. En trygghet, en formidler, en ekte musiker. En vi liksom alltid tenker at skal være her. Han er levende norsk kulturarv.

Kvelden i Ravnedalen var på mange måter et bevis på hvorfor han gjennom flere tiår har befestet seg som en bauta i norsk musikkliv. Han åpnet passende med «Ingen vei tebage», og fra da av kom høydepunktene som perler på en snor. Publikum fikk fornøyd gjenhør med «Floden», «Shalala», «Blyge blomar og «Alt du vil ha» – alle tydelige publikumsfavoritter. Stemningen var god, lun og intim. Og folk hygget seg, sang med, og viste på mange måter eierskap til Eidsvågs musikalske univers. De viste ham hvorfor han er nettopp så folkekjær.

Med briljant band, bestående av blant annet David Wallumrød på keys og Kjetil Steensnæs (kjent fra bla. Darling West) på gitar, ble de vakre tekstene pakket inn i meget passende arrangementer, og det ble til og med gjort plass til flere elgitarsoloer, noe Steensnæs behersket med glans.

Variasjonen i numrene, melodiene og tempoet gjorde også sitt til at kvelden ble så velykket. Men ikke minst: hovedpersonen selv. Den lunefulle humørsprederen, formidleren, taleren. Som i tillegg til å formidle sine egne tekster på svært nær og overbevisende måte, serverte flere historier tilknyttet låtene. Som historien om den såre, svikta jenta som førte frem til låta «Skyfri himmel». Låta må sies å være en av kveldens sterkeste, både formidlingsmessig, men også briljant innpakket i et velfungerende musikalsk arrangement.

Da han avsluttet på svorsk med den velkjente «Mysteriet deg», etter å ha rørt samtlige publikummere med en enestående variant av «Eg ser», må det sies å være svært få svake punkter eller åpenbare mangler denne lune sørlandskvelden. Bjørn Eidsvåg er virkelig en levende musikalsk bauta!

Foto: Ida Homane

Tekst: Marit Grimsrud

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s