Solid og stødig Eva – også på norsk

Eva Weel Skram er for tiden aktuell med sitt første album på norsk. Å synge på norsk kan hun gjerne fortsette med. Det er solid, stødig og god bredde også på morsmål.

Tekst: Jørgen Johansen

Foto: Marianne Håvorstad/pressefoto

13 år er gått. Det har vært 13 interessante og innholdsrike år for den nå 32 år gamle sangeren for Sogndal. Hun ble for første gang kjent for det norske folk gjennom Idol, hvor hun kom seg til finalerundene i 2005. Mange faller dessverre gjennom etter deltakelse i slike program etter en viss tid, mens noen suger på karamellen og bygger karrieren sin videre. Eva Weel Skram er et perfekt eksempel på det siste.

Etter deltakelsen i Idolvar hun en av finalistene som ble plukket ut til å delta på Idol sin sommertune. Det i seg selv er kanskje et bevis på at hun har mye å bidra med, men underveis på turneèn skulle det vise seg at enda flere frø skulle bli sådd. Her traff hun Thomas Stenersen for første gang. En drivende dyktig gitarist, som var en av musikerne på turnèen. Han ble senere hennes ektemann. Forholdet har ikke bare gitt søt musikk på kjærlighetsfronten, men også i studio og på mange av landets scener i årenes løp.

De to har fire studioalbum på engelsk, under navnet Eva and the heartmaker. Nå har de også tatt et tøft steg musikalsk, med sin første utgivelse på norsk. Tittelen på albumet er «Finne Heim». Naturlig nok bar setlista preg av nytt album, og noen av låtene gjorde seg enda bedre live enn i utgivelsen som kom ut i oktober i år. Samtidig var det en god blanding av livlige og rolige låter. Joanna, Selmas sang, kjent fra julekalenderen «Snøfall» og deres norske tolkning av låten «Besvârjelse fra svenske Oscar Danielsson er noen eksempler på bredden, og disse tre er låter som går igjen og har satt seg hos publikum.

 

Basic CMYK

Gjennom sin kontakt med publikum denne publikum formidler hun en musikalsk dyktighet. Sammensatt av dype, meningsfulle tekster, et solid samspill på scenen med sin ektemann Thomas Stenersen og multitalentet Konrad Lunde skaper en perfekt harmoni. Historiene er scenen er mange, og de kommer til uttrykk både gjennom lange introer og i selve musikken. Formidlingsevnen like sterk som antallet historier. Hun inviterer publikum til å ta del i livet sitt. Fra scenen. Med den største selvsikkerhet, både gjennom musikken, formidlingen og ordene. Det er mye kjærlighetserklæringer her. Både til ektemannen, deres felles sønn og til det å tro på seg selv. «Sjå på oss no», «Finaste, «Finne Heim» og «Om du vil» er alle låter fra det nye albumet, med hver sin unike historie.

Med sitt eminente gitarspill løfter ektemannen Thomas nivået enda høyere. Det er ikke vanskelig å se at også han stortrives på scenen der han forsvinner helt inn i sin egen verden samtidig som fingrene løper over strengene. Effektfullt lys og mektig lyd i konsertsalen gjør ikke akkurat opplevelsen noe mindre. Lyden i konsertsalen er noe de fleste artister skryter av når de legger turen til Kilden, og det med rette.

45799754_312468686008781_2360287371867455488_n

Fredag kveld så vi tre musikere som koste seg i Kristiansand, og det gjorde publikum også. Noen av de nye låtene ble gitt ut som singler en god stund før hele albumet ble tilgjengelig. Det kan virke som et smart trekk, mange av disse har satt seg hos publikum selv om albumet er relativt ferskt. Etter noen av hennes mest kjent låter sitter trampeklappet løst, og tre ekstranummer forteller også at publikum gjerne vil ha mer. På kveldens siste låt sitter Eva igjen alene på scenen, foran et piano. Hun avslutter med sin tolkning av Henning Kvitnes sin låt «Evig eies kun et dårlig rykte», som oppdaget dagens lys gjennom deres felles deltagelse i TV2-programmet «Hver gang vi møtes» i 2015. Det rundet av en nærmest komplett og nesten to timer lang konsert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s