Knallsterk drømmepopdebut

Simen Lyngroth leverer med sine 8 knallsterke låter en solid debut som på sitt beste minner om Susanne Sundfør og Sigur Ròs.

Tross  sin unge alder er Simen Lyngroth en erfaren musiker. I over 10 år har han vært med i trioen Ask som i fjor slapp debutplata Blinded, en organisk vellykket pop-plate full av harmonier og varmt sound. Siden da har Simen sakte, men sikkert beveget seg over i et mer elektronisk lydbilde. Han har opptrådt under Sørveiv 2016, vært på split-turne med Marianne Engebretsen og spilt på Hvaskjer på Torsov i Oslo for å nevne noe.

Skjermbilde 2017-11-08 kl. 20.57.06

Lovende og intuitiv lyriker

Simen viser med debutalbumet sitt sterke kvaliteter som låtskriver. Han skildrer temaer som sjalusi, kjærlighet og håpløshet, men aldri slik at det likner klisjeene. Tekstene er korte og samtidig velformulerte som you´re no longer dressed in silk/what you build to keep afloat will start to sink i «The Waves», hans nyeste singel. Kanskje den nydeligste frasen finner du i «Wake Me Up» som begynner slik: Wake me up cause sleeping makes me dizzy/clean my mind with daylight and your song.

Albumet åpner med tittelsporet. En frisk, synthbasert låt om sjalusi (take all the land/make it yours, make it grand). Låta betegner på mange måter noen av styrkene til artisten Simen Lyngroth: Den bygger seg opp – og kombinasjonen av enkle fraseringer og komplekst innpakket melodisk uttrykk bidrar til at låta fester seg.

Vokser for hver lytt

Ikke minst: Simens låter vokser for hver gjennomlytting. Det gjelder ikke bare for åpningssporet, men for nærmest samtlige av sporene på denne helstøpte debuten. Det musikalske landskapet henter på sitt beste aner fra både Sigur Ròs og Susanne Sundfør i sitt drømmeaktige, svevende og samtidig rocka uttrykk.

Simen Lyngroth klarer med sitt album å gjøre svevende songwriterpop til noe allment tilgjengelig. Låtene er gjenkjennbare  – men aldri repetitivt kjedelige. Det er som om de får en ny dimensjon for hver gang de strømmer ut av høyttalerene dine.

Det melodiske uttrykke skifter fra nært og varmt som i «Day After Day» – til tunge gittarriff, fjernere, kaldere  og – med imponerende falsett som i  «Wake Me Up».

Take All The Land kombinerer meldiøs drømmepop med vakre tekster og en fantastisk formidling. Simens vokal har et stort register og det formidler nært, ektefølt på en måte som gjør det fristende å trekke veksler med en annen sørledning: Jonas Alaska. Han er trygg i sitt uttrykk og viser med sin første fullengder at han har funnet sin plass i det musikalske terrenget.

Fra ro til rock

Her er rolige låter som i «You Told Me» og «Don´t Raise Your Glass». For ikke å snakke om «Silence» – låta som runder av albumet på en nær og varm måte. Men her er også rock og symfonisk kald pop som i The Waves.

Så må det nevnes et langt symfonisk Sigur Ròs-aktig rockefrekvens avslutningsvis i «Wake Me Up»- toppet med Simens imponerende falsett. Og så var det «Buildings Bloom», da. Full av fantastiske halvtoner og et herlig driv, en ane raskere enn flere av hans lavtempolåter. En forfriskende herlighet inn i det nordiske høstmørket.

Lite å utsette

18296818_10154361377397653_1401581779_o
Simen Lyngroth har laget en helstøpt og gjennomført debutplate.
Det er lite som trekker ned i dette vakre musikalske landskapet som forøvrig er produsert av Christer-André Cederberg (Eva Weel Skram, Maria Mena). Det kunne likevel gjerne vært eksperimentert mer med harmonikk og koring, som fungerer så fint på flere av sporene. Albumet kunne også gjerne vært noe lenger, det er som om artisten fortjener mer enn 30 minutter å overbevise norsk musikkfans på. Samtidig kan det tyde på at Simen har en fremtidig låtkatalog som forhåpentligvis strekker seg over mange flere utgivelser.

Simen er en svært spennende norsk musiker og låtskriver som fortjener all oppmerksomhet norsk og internasjonal musikkbransje kan gi ham.

Beste spor: «Buildings Bloom», «The Waves» og «Wake Me Up»

Albumet slippes i morgen, fredag 10. november, der du kjøper og streamer musikk.

9/10

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s