Et konsertkunstverk i Kilden

Susanne Sundfør tok fredag kveld pusten fra Kildenpublikummet med konsertversjonen av kunstverket «Music For People In Trouble».

Hun trenger ingen nærmere introduksjon. I løpet av de siste årene har hun igjen og igjen befestet sin posisjon som en av Norges aller største musikere. Kunstnere. Siden singelen «Undercover» har det vært liten tvil om at Sundfør nå har beveget seg bort fra electronicabildet og radiovennlige singler som karakteriserte det siste albumet «Ten Love Songs».

Nå er hun aktuell med «Music For People In Trouble», og startet 25. oktober sin turné i Oslo Konserthus. Konserten ble møtt med like gode anmeldelser som et samlet norsk pressekorps ga albumversjonen. Fredag stod altså Kilden for tur. Og det er fristende å kalle opplevelsen for et konsertkunstverk.

Kveldens kronologi er lik som albumet. Det hele åpner med talesekvensen fra tittelsporet «Music For People In Trouble». En finurlig, liten tekst med stort buskap om eksistensielle spørsmål om livet. Life does us, avslutter fortelleren før det hele åpner med førstesporet «Mantra». Susanne og bandet er kledt i svarte hettegenseret for anledningen. Selv om musikerne sitter bak et «gjennomsiktig teppe» av oppslukende animasjoner, taler musikken for seg selv.

Gjennom hele konserten utspiller det seg grafikk, symbolikk på forhenget som tematisk speiler tekstene. Vi får se empty cups, lovers, og spilled oil. Vi får også se nærvideo av Sundfør selv, som i sterke «Undercover».

Fremførelsen er svært ujålete, og budskapet i låtene blir dermed mer fremtredende enn artisten. Sundfør og bandet leker med blandingen mellom det organiske og det elektroniske, og fremfører låtene med en intensitet som får studioinnspillingen til å blekne.

Det er fristende å si at vi har vært vitne til et mesterlig kunstverk denne kvelden. Et verk og et show Susanne har kontroll på alene. Med sin integritet og ferdighet lager hun ikke lenger like enkle melodier, men gjør at vi må aktivt lytte for å få det beste ut av låtene. hun lager et musikalsk univers som er krevende, men som til gjengjeld er imponerende.

Så imponerende at det er vanskelig å ikke bli fascinert av. Susanne Sundfør er en ekte kunstner med full kontroll – og det virker som hun nesten kan gjøre hva som helst i det musikalske landskapet med teft og forståelse. Kildenpublikummets fem minutter lange stående applaus avslutningsvis, underbygger det hele.

Bravo!

Tekst: Simen Lyngroth og Marit Grimsrud

Foto: Promo ved Rapahel Chatelain

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s