Darling West er definisjonen på vellykket countryfolk

Darling WestVinyl and a Heartache  er alt annet enn den vanskelige andreplata. Dette er et mektig, fullstendig, formidlende folkalbum på sitt beste.

Foto: Pressebilder

Folktrioen består av ekteparet Mari og Tor Egil Kreken, og Kjetil Steensnæs. Alle har de et unikt, solid grep om nærmest samtlige av sjangerens strengeinstrumenter, som de viser på briljant vis på denne platen. Til daglig spiller de med storheter som Odd Nordstoga, Marit Larsen og Bjørn Eidsvåg – men deres virkelig unike folkuttrykk kommer best frem i dette prosjektet: Darling West.

Sart, rent, upåklaelig

Plata åpner med «Dover» en klassisk folklåt som på det bokstavelige plan handler om de hvite klippene ved Dover, som ligger langs den britiske kysten. I overført betydning må den likevel sies å handle om så mye mer.

Allerede her setter Mari Sandvær Kreken standarden med sin sarte, rene og upåklagelig vakre stemme. Hun synes å vite akkurat hvordan hun skal balansere vibrato med et nedpå poppet uttrykk. Og det varer ikke bare i låta om Dover-klippene, det varer hele albumet gjennom – og etter all sannsynlighet lenger enn det.

Sterke melodier og historiefortelling

Godt støttet opp av Tor Egil og Kjetil tett ved sin side blir Vinyl And A Heartache et velbalansert album. Melodlinjene er sterke, drivende, og gitarspillet er aldri i veien for Maris formidling. Koringen er også passelig avstemt.

Tekstene bærer preg av historiefortelling, som kjent i folktradisjonen. Men historiene blir aldri kjedelige. For de få låtene med noe utydelig historiefortelling reddes av lekne melodilinjer og stødig koring. Det skjer i «15 Isolation Row», og det skjer i «14th and Porter». Men som hovedregel er historiefortellingene sterke nok i seg selv, og liksom marinerer seg i perfeksjonistisk arrangement og vakre melodier. Hør bare på «Vinyl and a Heartache» og «A Nobody’s Song». Fremragende.

Portretter2.jpg
Darling West. (F.v. Tor Egil & Mari S. Kreken, Kjetil Steensnæs. Foto: pressebilde)

Danser i perfekt harmoni

Sterkt inspirert av vestkystens countryfolk (som bandnavnet etter all sannsynlighet spiller på) skaper Darling West så perfekt popfolk som et norsk band kan servere. Folketonene danser i perfekt harmoni med popinspirerte enkeltnumre, slik som «The Seweetest Tune».

Vinyl And A Heartache er et album for dem som elsker folk, og alltid har gjort det. Men like mye er dette en gavepakke til dem som kunne ønske de elsket folk, og aldri har klart. Fint for nybegynnerne, fint for ringrevene. Darling West klarer å gjøre det usannsynlige: de kan leses som definisjonen av vellykket folk. De kunne skapt sjangeren alene. De kunne vært Nashville.

Se opp for Darling West! De turnerer i landet denne høsten.

Beste spor: «The Sweetest Tune», «Dover», «A Nobody’s Song»

10/10

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s