Sheila Simmenes: sjangervis og engasjert låtskriver

Hun skriver låter i samtlige sjangre, elsker prosjekter og har ambisjoner for Sørlandet. Møt Sheila Simmenes!

(Headerfoto: Julia Marie Naglestad).

Hun skriver tekst og melodi selv, og er aktuell med låta «Litt mer» i duoen Sam & Sky – intet mindre enn UiAs studiestartlåt. I fire år har hun vært prosjektleder av suksessen «Sommer i Kilden» og i vår kom LEO – Love Exit Orchestras debutplate. Sheila er en dame med mange jern i ilden.

Kjærligetsorkesterets reise

«Vi jobbet lenge med platen, og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det føles ut som startpunktet. Musikken til LEO er hele tiden i utvikling, og jeg gleder meg enormt til å begynne arbeidet med neste plate til høsten», forteller Sheila. Kjærlighetsorkesteret utgjøres av fire musikere, blant dem bassist Fredrik Salander som har vært en viktig samarbeidspartner.

Platen er en samling av tekster og melodier skrevet av Sheila fra da hun var 16-28 år. «Platen er på mange måter hjertesorg og kjærlighet på boks”, forteller Sheila. Og selv om hun er fornøyd med platen ivrer hun etter å stadig utvikle seg. Hun forteller:

«Denne platen har vi jobbet lenge med og er noe jeg er veldig stolt av. Samtidig kjenner jeg at vi skal gjøre så mye mer, enda flottere ting og platen blir sånn sett et startpunkt. Jeg vet jo hvor mye vi og jeg har vokst siden da. Det er jo sånn med bransjen at ting tar tid før det kommer ut. Det kan også føles ut som om platen er en dagbok fra en annen tid».

Bykset til lettbeint dansbar duolåt

Og utviklingen har virkelig skjedd. I høst er hun nemlig aktuell i electrionicaduoen Sam & Sky. De slapp singelen «Litt mer» for noen uker siden, som er intet mindre en UiAs offisielle studiestartlåt.

«Litt mer» er en  lettbeint, svinsende og dansbar låt som jeg har jobbet med på en helt annen måte – veldig lekent og med lave skuldre», sier Sheila. «Det har vært en utrolig deilig kontrast til jazzverden hvor ting gjerne skal være mer riktig og ordentlig. Selv om jeg er veldig glad i det også, så er det utrolig deilig å kunne sparke av seg de høye hælene og ta på seg dansesko med paljetter i stedet!», smiler hun.

Sheilas største gave – og store svakhet

Sheilas to prosjekter vitner om en artist med en enorm allsidighet. Noe hun selv betegner som hennes «største gave og store svakhet»: «For hvordan skal folk forstå seg på meg som artist når jeg ikke har peiling på hva det er selv?», forklarer hun med smilende alvor. Kanskje er det derfor hun har så mange baller i lufta samtidig, undrer hun selv. Sheila synes det er lettere å gi ut ting i band og som duo. «Alle låtene jeg har skrevet under eget navn er så sprikete, alt fra hiphop-bues og jazzaktig til swingrock, superpop og reggea. Jeg har ingen stødig identitet som artist – som det igjen er masse positivt i! Spesielt som låtskriver – men helt håpløst dersom man skal bygge seg et navn som soloartist», sier hun.

Først og fremst låtskriver

”Den siste tiden har jeg blitt oppmerksom på det at jeg først og fremst er låtskriver, ikke artist», forklarer Sheila. Sangen og scenelysten har alltid vært der – selv om hun «aldri skjønte hvor dårlig hun sang som liten». Hun sier: «Jeg trodde jeg var knallgod! Men det har også blitt en gave, for det gjorde at jeg aldri sluttet, og jeg visste med meg selv at dette var noe jeg ville gjøre – så med tiden har jeg blitt bedre», og fortsetter: «Den pure uvitenheten om egen inkompetanse har ført til at ting har klikket på plass», mener hun. Dette har gitt henne en nyvunnen respekt for alle de en ikke tror helt på med en gang.

«Jeg er veldig forsiktig med å avfeie folk nå, for det kan plutselig klikke på plass – og det er bare de selv som vet hva som er rett i deres liv. Jeg syns jo det er mer kred over de som blir gode gjennom hardt arbeid og dedikasjon. Det er de som er krigere!, gestikulerer hun stort.

Utfordrende praksis

Selv om Simmenes har funnet sin rolle i låtskrivingen, er praksisen utfordrende i dagens bransje: ”Det har vært kulturen i Norge at du skal spille og fremføre låtene dine sjøl, og det har ikke vært mye informasjon om at du kan skrive låter for andre og at det er en greie. Jeg synes fortsatt det er knotete, men nå har heldigvis forleggerne, de som jobber med å få musikk ut og låtskriverne, kommet litt på plass», sier hun og trekker fram låtskrivercampene som Song:Expo og Songfarm som gode eksempler. Her skriver deltakerne låter sammen og pitcher dem så til det internasjonale markedet. Sheila forteller også at hun har fått god hjelp av Hanne Sørvaag gjennom Cultivas mentorordning, samt støtte fra Innovasjon Norge og Stein Bjelland.

Sheila synes likevel hun kombinerer livet som kreativ og organisator greit: «Jeg har den sjeldne kombinasjonen av et dedikert organisator-hode og kreativt hode, elsker å lage prosjektplaner, budsjetter og søknader, som til tider kan gå ut over låtskrivingen. Det er så mye jeg brenner for og ønsker å gjøre, for meg selv og andre. Det å være god til flere ting kan fort bli en hemsko – den balansesaken. Jeg elsker å skape ting, og jeg må skjerpe meg med å lage rom for å skape den stillheten jeg trenger for å skrive”, forklarer hun engasjert.

14107890_10157567849205105_870015979155686299_o
BALANSE: Sheila er både kreativ og et organisatorhode. Det fungerer greit, men er også en balansesak (Foto: Martin Bremnes).

Låtskrivingen: strofer, konkretiseringer og dypdykk i historien

Simmenes har ikke én metode til bruk i låtskriving, «men jeg har det aller best når jeg er alene, det er rolig og stille» forteller hun og utdyper: «Da popper det ned melodier hele tiden, som en liten radio som slår seg på. Det gjør den gjennom hele døgnet, men når det er stille og rolig har du tid til å ta tak i dem. Så mobilen er full av opptak, gjerne en frase og melodilinje som dukker opp – så tar jeg tak i dem og jobber videre». Radioen er på hele tiden, noe som «selvfølgelig også bli litt plagsomt, men jeg er nødt til å la de bli noe», sier hun.

Prosessen er ikke like enkel, alltid. ”Melodien er min venn, de første strofene går lett. Men det er vanskelig når jeg skal skrive ferdig versene… Og så prøver jeg å unngå klisjeene», forteller hun. «Jeg prøver å konkretisere tema, hva jeg egentlig snakker om. Så prøver jeg å finne hjelp fra meg selv og min egen historie – jeg dykker dypere i det, og kjenner hvordan det føltes ut, hvilke farger det var der, og sånn. Da får du sånne småting som kan hjelpe deg, du kan hente tilbake mye fra det», tror Sheila. «Hvis jeg skriver for andres situasjoner prøver jeg å tenke hva jeg kan linke det til i mitt liv, når jeg kan ha følt det på samme måte. Det å si konkrete ting hjelper lytteren med å male et bilde som de lettere kan relatere seg til, enn å bare bruke svevende strofer», mener hun.

14100321_10157567844665105_4926815692690222825_n
Kjærlighet, svik og sorg er tre av temaene som går igjen i Sheilas låtskriving (Foto: Carol Tavares).

For Sheila spiller temaet stor rolle når det kommer til ferdigstillelse av låter.

”Jeg merker at alt som har med kjærlighet, svik og alt det der går veldig lett. Men det er kanskje fordi det er temaer jeg har dypdykket i, jeg har et kartotek av linjer og fraser å ta av», forteller hun. Utfordringene er større i andre sjangere og hvis hun skal skrive for andre: «Nå holder jeg på å skrive en partylåt for noen, og det merker jeg er vanskeligere, og uvant. Hadde den beaten vært om kjærlighet, hadde det vært lettere å skrive. Og når man skal skrive for andre artister må man dykke ned i deres univers, og skrive for folk i annen tid, annen alder og så videre enn meg selv, sliter jeg med selvsensuren igjen – ’kan jeg bruke dette uttrykket her i en låt’?», forklarer hun. Løsningen blir å gjøre sitt beste i låtens tjeneste: «Da jobber jeg med å tenke at dert ikke handler om meg – det handler om låten, og gjøre alt for at den skal få det beste. Da er det ikke nødvendigvis riktig å tenke hva jeg liker best, men hva som er best for låten”, sier hun.

Jobber gjerne som låtdoktor

”Det er fantastisk å høre andre synge din sang!» utbryter Sheila. I vår hadde artisten Sunniva premiere på NRK P3 med singelen “Piece Of Me”, som Sheila har skrevet sammen med sin gode venninne og låtpartner Rebekka B. Maeland.

HØR: Utgivelser Sheila har bidratt på!

Ofte skriver Simmenes ting hun liker, men som likevel ikke passer helt inn, «så da prøver jeg å finne noen å gi den til», forteller hun. «Av og til skriver jeg med noen i tankene, kanskje for noen i klassen eller noen jeg kjenner, bare for å prøve. Så spørs det om jeg tør å presentere det for dem, da», smiler hun lurt.

14218413_10157567849435105_77892714_n.jpg
ENGASJERT: Sheila har mange tanker og drømmer på egne og andres vegne (Foto: Martin Bremnes).

Sheila elsker låtskriving – og synes det er gøy å jobbe som låtdoktor, ofte når folk har en låt klar og gjerne mangler et hook: «Da synes jeg det er kjempegøy å brygge litt på den, skru på den og å gjøre den sterkere – og da er det med låten i fokus, for at den skal få det best mulig», sier hun. «Jeg blir så irritert når jeg hører musikk i undergrunnen som er bra, god vokal, melodi osv, men som mangler hooket – det gode refrenget. Jeg får ideer med en gang, og verker etter å kunne få bidra! Det skal ofte bare en liten ting til for at den skal kunne fungere bedre», fortsetter hun engasjert.

Det er ikke vanskelig å se at låtskriving er kjærkomment hos Sheila. Hun skriver gjerne om temaer som sorg, trøst, kamp, sinne og urrett. Og alt bunner i kjærlighet, tror hun: «Det er jo alt vi er – jeg nekter å la være å skrive om kjærlighet fordi det allerede finnes så mye der ute, det – det er ikke poenget.  Denne ene låten kan bety så mye for en person. Vi mennesker er så fundamentalt forskjellige og like på samme tid. Det er ikke det samme som vil berøre meg, som vil berøre deg – vi trenger forskjellige ting. Vi trenger mangfold», poengterer bergenseren.

14159284_10157567845380105_1989358519_n.jpg
OPPDAG MANGFOLD! Sheila ønsker at flere oppdager det spennende mangfoldet av talenter og artister i Sørlandsregionen. (Foto: Carol Tavares)

Mangfold er noe hun gjerne også skulle sett i byens musikkliv generelt: «Derfor er det så viktig at vi får mangfold, også her i byen – ikke bare kjøre de samme artistene om og om igjen. Gå ut, gå på konsert og bli kjent med musikken her i byen. Det er så mange fine stemmer her, og du vet aldri om du vil møte en som når deg rett i hjertet!, oppfordrer hun. 

-Vi har talentene!

Det bør ikke komme som en overraskelse at Sheila er godt kjent med Sørlandets kulturlivet. Mellom intervjuene kommer flere kolleger bort til henne og slår av en prat. Hun snakker også løst og fast om tilbudene, scenene, konsertene, ordningene og talentene som finnes her. Engasjementet er ektefølt. Det er nesten så det er smittende. Sheila har store ambisjoner for Sørlandet:

”Mitt store ønske for Sørlandet er større bransjenettverk», forteller hun, og fortsetter: «Å få flere til å opprette bookingselskap og management, og å jobbe med de unge, lovende talentene som finnes her. Alt ligger til rette for det – gjennom satsingen på Sørlandet og kultur via f. eks SØRF, AKKS, så har talentene blomstret opp her», sier hun. «Hver måned blir jeg blåst i bakken av en artist jeg aldri har hørt om, som er helt nydelig! Oslo og Bergen har enorme bransjer, det kan vi også klare – vi har talentene!”

-Skaff deg samarbeidspartnere!

Det er ikke bare for Sørlandets kulturliv at Sheila har et bankende engasjement. Hun er også full av konkrete tips til låtskrivere in spe: ”Skaff deg samarbeidspartnere! Ingen gjør noe som helst alene», sier hun kontant. «Finn noen som liker det du gjør, finn gode samarbeidspartnere som du har god kjemi og kommunikasjon med.  Du må vite at dere kan løse konflikter, folk må lære seg å være uenig, folk må lære seg å kommunisere», sier hun.

I tillegg har hun tro på å finne ressurser du ikke har: «Skaff deg noen som er god på det du er dårlig på, promo, gitar eller hva det skal være. Eller skaff deg de skillsene du mangler. Alt du ikke kan, kan du lære», sier hun bestemt.

Sheila tror på konstruktiv kritikk, og sier: «Husk at avslag er din venn, spør hva du kan gjøre bedre. Da må du ta det til deg og sjekke ut hvordan du kan gjøre det bedre. Ikke avfei kritikke, men lytt til den og undersøkJeg har f. eks fått mye kritikk for knirken i stemmen min, og har jobbet med å dempe den. Jeg ville ikke fjerne den helt – den er en del av uttrykket mitt. Men nå kan jeg kontrollere den. Ingen bestemmer over ditt uttrykk – men vær flink til å spørre om tilbakemelding, og øv deg på å motta de konstruktive rådene. Jobb sammen med folk. Sammen kommer vi lenger», oppfordrer hun avslutningsvis før hun reiser seg for å fortsette å engasjere Sørlandets musikkliv. I dag, i morgen, til neste år. Kanskje for alltid.

Tusen takk for intervjuet, Sheila!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s