Marianne Engebretsen jakter på nye elementer

 30. mai hadde Marianne Engebretsen sin avgangskonsert på Universitetet i Agder. I løpet av studietiden har hun lært seg å bli tøffere, skrevet mange låter og deltatt i TV 2s The Voice. Hils på Marinne Engebretsen!

 

Melodi og tekst samtidig

Marianne Engebretsen jobber gjerne  med tekst og melodi samtidig når hun skriver låter. «Jeg klarer sjelden å isolere dem når jeg skriver, men jeg kan gjøre det i ettertid. Når jeg skriver kan jeg begynne med å improvisere på piano, synge tøyseord også kanskje får jeg en hunch på noe, og så tar jeg det elementet og looper det, bearbeider det videre. Hvis jeg føler at en idé er kul så går jeg videre og prøver å finne elementer som passer sammen med det. Så stopper det kanskje opp, og så må jeg begynne på nytt. Så går det liksom i rykk og napp. Noen ganger går det fort, og noen ganger tar det veldig, veldig lang tid», forteller hun.

Engebretsen liker å følge ideene og ser ofte en rød tråd: ”Jeg tar alltid opp ting på taleropptakeren, da kan jeg høre hvordan ting har utviklet seg over tid. Det er egentlig ganske gøy å følge ideene, og selv om jeg gjerne har laget flere ulike ideer er det ofte en rød tråd frem mot en ferdig låt», sier hun smilende.

Jobber godt under press

Marianne er tydelig på at tekst er vanskeligst i låtskrivingsprosessen. Hun forteller at hun trenger mye tid ”og at musikken må modnes fram. Ofte har jeg et utkast på tekst, men det er aldri ferdig samtidig som melodi og akkorder, så teksten må alltid bearbeides etterpå, kanskje skrives om”, sier hun.

13324022_10156914661420697_675173948_o
PRESS GIR FOKUS: -Kanskje press gjør meg annerledes innstilt til det jeg holder på med, lurer Marianne (Foto: Marit Grimsrud).

Vokalisten synes det er vanskelig å ferdigstille en låt når det tar lang tid, men da tyr hun gjerne til press: «Å prioritere tid, å sette meg ned å jobbe med det er det aller viktigste, har jeg skjønt. Det er sikkert derfor det funker med press, for da må jeg sitte og jobbe med det til jeg er ferdig. Pluss at kanskje press gjør meg annerledes innstilt til det jeg holder på med”, tror hun. «De inspirasjonsøyeblikkene kommer ikke alltid av seg selv».

Jakten på et nytt element

Marianne forsøker å bruke nye akkordrekker i låtskrivingen:”Jeg prøver å ikke gjøre det samme. Da blir jeg lei. Det er ofte det tar lang tid å skrive en låt, for jeg må finne et nytt element, om det er nye akkorder, eller ny type harmonikk, å ha med i låta. Det er ofte når jeg får et nytt element på plass, at låta endelig blir ferdig», sier hun. Samtidig tror hun at melankolien fungerer som en rød tråd i musikken hennes: «heller en beskrivelse av en følelse eller en opplevelse. Jeg er nok ikke veldig historieforteller, men fokuserer ofte på en følelse. Det er kanskje det som går igjen», tror hun.

Som låtskriver inspireres hun av Daughter, Sigur Ròs og Sufjan Stevens – «De er gode på å uttrykke noe helt eget, de har et tydelig særpreg som artister, alle de tre. Sufjan Stevens sine tekster er mystiske, men veldig fine. Jeg føler jeg har noe å strekke meg etter!”, forteller hun.

13313832_10154042714461140_724104217_o.jpg
Marianne mener faste musikere gir trygghet og spilleglede (Foto: Sigurd Svela).

Marianne benytter seg i hovedsak av vokal og piano – der føler hun seg mest hjemme. De senere årene har også gitar blitt brukt i låtskriving. Marianne sier hun merker dette har påvirket låtskrivingen:”Første gang jeg brukte gitar i låtskriving endret musikken seg fra å være mer soul til å bli pop. Jeg skrev to låter på rappen med gitar, blant annet singelen ”Fighter” – og etter det åpnet jeg øynene opp for andre type akkord-rekker som gjorde at jeg ble mer pop», forteller hun engasjert.

Trygghet med fast band

For den nyutdannede artisten mener er det en trygghet å ha et fast band i ryggen: «Før vi begynte å spille inn plata jobbet jeg masse kreativt sammen med mannen min, Thomas, på bass, og kameraten min, Espen Tappel, på gitar. Vi har jobbet mange år sammen i en covertrio der vi laget egne versjoner av andres låter. Over noen år har vi utviklet et eget sound, så det har blitt naturlig at vi spiller mer og mer på mine ting óg. Egentlig improviserer vi bare over det jeg har, og tester ut masse ting på gitar, bass, piano og lyder. Det er sykt gøy!”, sier hun engasjert.

Marianne er klar på at fordelene med faste musikere er store. Hun er klar på hva hun råder andre låtskriverspirer til:

”Finn én person å spille sammen med! Vi tre har brukt uendelig mange timer sammen på øvingsrommet. Det er ganske hardt arbeid å jobbe kreativt, noen ganger blir det litt dårlig stemming, knuffing. Man skal respektere hverandres arbeid og idéer. Når vi skaper ideene mens vi er sammen, må jo hver enkelt få rom til å leke. Det er en lærerik og tidkrevende prosess. Det å gjøre sånn med en eller to personer, tror jeg er lurt. Det har i alle fall vært en bra måte for meg.”

-Et sinnsykt stort prosjekt

13324164_10156914661485697_1353827184_o
Arbeidet med debutplata er en stor og viktig investering for Marianne. Her er hun avbildet under avgangskonserten sin, 30. mai i Gamle Agder Teater (Foto: Marit Grimsrud).

Engebretsens faste band var selvskrevne musikere da hun startet arbeidet med debutplata. Hun beskriver det «som en reise», og forteller videre: «Det er et sinnssykt stort prosjekt, mye større enn jeg klarer å forstå. Det har vart lenge – jeg har skrevet låter over lang tid, og vi har jobbet kreativt med det lenge sammen. Vi gikk i studio i to omganger i København. Det var veldig konkret og gikk fort – men det er mye arbeid igjen, som vokaltakes og noen kunstneriske valg som ikke er ferdig enda. I tillegg kommer jo miksing, mastering og promotering – som gjør alt så stort. Jeg gjør jo alt selv, også», sier hun.

Hun beskriver prosessen som givende: «Det har vært utrolig kjekt og lærerikt. Og det er veldig bra å være sammen om det med så gode venner. Når prosjektet er så stort er det trygt å være nære venner i tillegg til kollegaer. Pluss at vi jobber veldig bra sammen fordi vi kjenner hverandre så godt”, mener hun.

I 2014 slapp hun sin første EP, Seasons, noe hun synes er veldig forskjellig fra å jobbe med debutplata: «Det er veldig forskjellig å forholde seg til én singel, å gjøre den så bra som mulig, kontra ni låter som skal gjøres bra på likt”, mener hun.

Plata har vært en drøm i mange år: «Det er en drøm jeg har hatt sykt lenge, så ble det nå – og det føles rett at det blir nå. Jeg føler meg mer klar enn noen gang», forteller hun. Den lovende artisten har mottatt noe støtte og stipender som har gått med til utstyr. Likevel er investeringen av egne midler stor: «Veldig mye er selvfinansiert, så det føles enda større på grunn av at det er en stor investering. Det er veldig lærerikt – og så får jeg spark til å gjøre det ordentlig når jeg har investert så mye i det”, forteller hun videre.

13313406_10154042713826140_7332150_o.jpg
Marianne er svært positiv til erfaringene fra The Voice (Foto: Kristine Helliesen).

-Enorm bekreftelse

For omtrent ett år siden høstet Engebretsen mange verdifulle erfaringer da hun var deltaker i The Voice, og hadde Yosef fra Madcon som mentor. Prosessen gjorde henne mer fokusert og tøffere: «Det var veldig gøy, jeg lærte veldig mye om meg selv. Jeg tror kanskje at hvis jeg skal trekke frem en ting, så er det at jeg har blitt mye mer fokusert og skjerpa. Litt tøffere til å tørre å kjøre på! Jeg føler jo det er tøft, og du må forsvare det du holder på med”, forteller hun.

For Marianne ble det å ha egen mentor svært givende. Hun sier: ”Jeg satt pris på at Yosef tok meg så langt. Det er jo en enorm bekreftelse at noen liker deg. Det er digg at du noen sier det du har er kjekt å høre på. Så det gir en boost! Sånn er det etter alle konserter også – hvis folk kommer og gir fine tilbakemeldinger så får jeg en boost til å jobbe videre. Det er en bra motivasjon», mener hun.

Og mye har skjedd siden The Voice-deltakelsen for bare ett år siden, som undervisning, masteroppgave og platespilling. Marianne forteller at tanken om artistkarrieren har kommet etter at hun begynte å studere musikk. «Men jeg har drevet med musikk hele livet. Jeg har sunget i kor, spilt piano og danset. Så etter videregående var jeg usikker på om jeg skulle danse eller satse på musikk», sier hun.

Startet med låtskriving under studiene

Starten på musikk-studiene var krevende, men det var samtidig da låtskrivingen begynte for fullt. Marianne forteller: «Da jeg kom inn på UiA følte jeg at jeg begynte litt på scratch. Jeg brukte et halvt år på å skrike i et øvingsrom og få teknikken på plass, og i begynnelsen av andre semester hadde jeg én uke her i byen helt alene, uten folk. Jeg satt alene inne på hybelen uten nett og tv – ganske trist, men da begynte jeg å skrive låter», sier hun og fortsetter:

«Jeg skrev sikkert fem låter på tre dager. Jeg hadde fått lydkort, spilte inn demoer og sendte dem til Thomas og venner. Jeg tenkte ikke noe over om låtene var bra– så det var sykt gøy at de likte det», sier hun smilende.

For Marianne har studietiden lært henne mye om å utvikle eget sound. Hun forteller: «For meg har det vært i låtskrivingen at jeg har funnet mer ut av min egen smak og det jeg liker. Låtene er noe av det som definerer hvordan uttrykket mitt er til enhver tid, forteller hun. Jeg har et mål om at hver låt blir annerledes enn de låtene jeg har skrevet fra før av, og det vil jo forhåpentligvis gjøre at jeg utvikler uttrykket mitt hele tiden», sier hun, og fortsetter: «Samtidig tror jeg det er en rød tråd i musikken min ved at det er min stemme og jeg selv som skriver låtene».

marianne engebretsen presse1
Marianne har store planer for fremtiden. -Det er nå jeg føler det begynner!, forteller hun. (Foto: Pressefoto).

Store planer for fremtiden

Marianne føler hun er i stadig utvikling: «Det er stor forskjell fra da jeg begynte og frem til nå, også gjennom de to siste årene på master. Så jeg håper det er en stor forskjell om ett, to og fem år også”, sier hun smilende.

Vokalisten og låtskriveren fra Randaberg har store planer for fremtiden: «Nå skal jeg gjøre ferdig studioinnspilling. Så blir det å gi ut plate! Jeg har jo lyst å få flere samarbeidspartnere, booke konserter, øve masse, skrive nye låter. Det er nå jeg føler det begynner!», avslutter hun smilende.

Gratulerer med flott eksamenskonsert – og lykke til med fremtiden, Marianne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s