Samarbeidsprosjektet KELVIN

Sørlandsbandet KELVIN er aktuell med sin tredje singel «Give it all». I påska stilte to av medlemmene til et sprekt Skype intervju om låtskriving!

Kelvin er et realt samarbeidsprosjekt, bestående av tidligere og nåværende studenter på musikkstudier på Universitetet i Agder: Oda (vokal), Brynjar (bass), Torstein (synth), Nicholas (gitar) og Daniel (trommer).

Alle medlemmene er sammen om låtskrivingen: Oda på vokal forteller: ”Vi gjør det sammen. En av gutta kommer gjerne med et arrangement, så lager vi et arrangement sammen, og så skriver jeg tekst og melodi, for det meste. Men jeg vet at Nicholas i bandet også har laget noen melodilinjer, så vi er sammen om det». Torstein på synth er enig, og legger til: «Det er ikke én person som er Kelvin, og det er fint», sier han.

-Fant hverandre

Bandet ble dannet under musikkstudiene på UiA. Når de ser tilbake på det var det som om de trengte å finne hverandre.»Vi fant hverandre», forteller Torstein. Oda nikker og fortsetter: ”Det er litt vittig, vi var kanskje de underdogene på skolen, kanskje ikke de kuleste og flinkeste, men så fant vi hverandre og fant ut at vi skulle bli sykt bra», forteller hun. «Når man ser tilbake var det litt sånn. Vi trengte hverandre, på en måte», tror Torstein.

Skriver om ting som engasjerer

Låtskrivingen påvirkes av at de er fem ulike personer. Torstein sier: «Vi skriver mye forskjellig, vi er jo fem forskjellige karakterer. Oda skriver oftest tekstene til låtene, og hun ønsker å engasjere: ”Jeg er litt bevisst på at jeg skal skrive om ting som engasjerer meg.» Det er ikke alltid like lett: «Noen gnager aner jeg ikke hva jegkal skrive om, og da leser jeg i en avis eller noe for å få inspirasjon. Men jeg ser at det å være seg selv er et tema som går igjen”, forteller hun.

Det er heller ikke alltid tematikken er tydelig med én gang: ”Jeg skriver ofte uten en tanke for hva det skal bety, og etterpå tenker jeg jo at ’shit –låta handler om det!’», forteller Oda. Hun tor det er viktig å ha en åpen prosess i begynnelsen: «I starten er det lurt å ikke sperre seg selv og tenke på hva ting skal bety, så kan man heller endre låta senere», sier hun.

Endring av arrangementer

Noen ganger endres låta og ofte arrangementer rundt, forteller de. Torstein tror ikke de er blant de som justerer mest på låtene sine, men heller ikke minst. Han sier: ”Vi er nok midt i mellom. Det er ikke bare låten som endres, men vi jobber også myemed innpakningen. Sammenlignet med med Bjørn Eidsvåg er fokuset vårt kanskjestørre på arrangementer.  Så for han er han jo ferdig når han har skrevet tekst og melodi, mens i Kelvin jobber vi jo mye med arrangementet óg». Oda tilfører: ”Og det er gjerne det som tar tid”, men Torstein forteller at de ofte har respekt for låtas utgangspunkt og lydbilde: ”Vi prøver å ikke ha et for tettet og perfeksjonert lydbilde», sier han.

Selv om prosjektet er lærerikt, forteller de at det kan være ganske utfordrende å bli enige. Oda utdyper: vi er fem ganske sterke personligheter her, så det er ikke alltid like enkelt å bli enige om hva som er bra. Det tror jeg er den største utfordringen, tror hun. Likevel er det også en fordel: ”Men det er og den største grunnen til at vi sitter på øving og atdet blir bra», tenker Torstein. «Jeg tror også det er en mulighet og gjør at vi er akkurat det bandet vi er”, sier Oda.

Skolering – både fordel og ulempe

Begge er enige med Pål Rake om at skolering er en fordel, selv om de også ser ulempene med det. Torstein forteller: «Det er det vi ér, på en måte. Det vil folk svare forskjellig på. Det er fordeler og ulemper med begge deler. Men det som er helt sikkert er at Kelvin ikke hadde eksistert hvis ikke vi var skolerte. Så for vår del er det jo en klar fordel. Og fordelen er kanskje mest de sosiale og omstendighetene, og øvingsrommene. Vi kunne sikkert klart å spille de samme låtene uten samme skolering, også», tror han. Oda supplerer: ”Det er en fordel så lenge det ikke ødelegger ditt eget uttrykk, tenker jeg. Og det er fint å ha ting i verktøykassa som du kan bruke når du sitter fast», mener hun.

Skrivingen skjer i perioder

Torstein og Oda sier at skrivingen er periodevis. «Vi er jo spredt, men vi skriver veldig mye over nettet sammen», forteller Oda. Torstein sier at de bruker det samme musikkprogrammee og sender hverandre deler til og fra. «Det største problemet er hvis noen blir gira og gjør ting ferdig, hehe», ler han. Oda sier:”Vi bruker Logic, og jeg bruker i tillegg GarageBand, det er jo så enkelt”. Begge er enige om at det beste med låtskriving er å finne godfølelsen: «Det er når man får den der ’å herregud det her ble bra’ når man har stanget i veggen lenge», sier hun.

kelvin 2 - foto siri sødahl
Foto: Siri Sødahl

Låtskrivingen skjer gjerne ved at Oda legger melodilinjer over arrangementer som bandet har fra før. «Jeg lager tekst og melodi samtidig, kjapt og greit!», sier hun. Vokalisten har skrevet låter siden 15 års alderen. «Jeg synes det er viktig at tekstene mine ikke sårer noen», forteller hun, og fortsetter: «Jeg synes det er skummelt å tråkke på føtter jeg ikke vil tråkke på, eller å mene noe om ting jeg kanskje ikke kan så mye om. Jeg tenker også jeg ikke så tydelig trenger å fronte mine politiske meninger, vier jo fem i bandet”.

Hun tror arrangementene gir låta en retning, men at det også kan være en fordel: «Man blir veldig satt i en retning før man har laget låta, og så er det ofte mye som skjer i låta når jeg skal begynne å synge. Men det er veldig gøy, altså, og absolutt en fordel på mange måter», tror hun. Torstein fortsetter: Det blir ikke samme melodi hvis du ikke begynner med arrangement, det finnes i alle fall et musikalsk utgangspunkt som kan gi inspirasjon til tekst og melodi», tenker han. «Men det har også skjedd at vi har tekst og melodi fra før av, så det går litt begge veier”, supplerer Oda.

Forskjellige inspirasjonskilder

Bandet inspireres av ulike ting, speilet av at de er fem forskjellige personligheter sammen. «Alle har jo sine egne man ser opp til, av instrumentalister og andre musikere. Det er ganske tydelig å se hvem av oss som har kommet opp med hvilken idé, og hvem ideen er inspirert av” sier Torstein. ”Vi blir også inspirert av medstudenter. Det er jo så mange flinke folk!», smiler Oda.

Kelvin har hatt jevnlige opptredner sålangt i år, og spiller på «danskenes by:Larm» Spot-festivalen 29. april. ”Det er jo noen uker det er flere konserter, og andre ikke», sier Torstein. ”Men det har vært mye dette halvåret her, og det er kjempegøy!», synes Oda.

Aktuelle: Bandet har akkurat sluppet tredjesingelen «Give it all», og spiller på Spot-fesivalen, ”by:Larm i Danmark” 29 april.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s