Mesterlig om å ikke høre til

Egersunderen Pål Rake har laget et imponerende solid og helstøpt debutalbum om det å ikke høre til.

Rake er for de fleste kjent fra 2013-sesongen av TV2s sangkonkurranse The Voice, der han kom helt til finalen. I 2011 gav han ut EP-en Forseint å snu.

Hørrekje te ble sluppet 5 februar på Grappa Musikkforlag. Pål Rake (26) har selv skrevet tekster og melodi. På sin første fullengder har han også tatt på seg produsenthatten, sammen med Nicolay Svennæs og Eivind Helgerød (Jarle Bernhoft, Emilie Nicolas).

Vellykket visedub

Rake har med Hørrekje te på mesterlig vis skapt en ny sjanger. Her kombinerer han vise og dubstep til det han så fint kaller visedub. Plata åpner med melodiøse, kraftfulle og samtidig sarte «Eigerøys kyst». Lydbildet er fascinerende godt mikset, og vokalen er i godt selskap av synther og trommer gjennom hele albumet på en snau halvtime. Kanskje er det noe kort – men hva gjør vel det når det oser av kvalitet og helhet?

Troverdig formidling

Pål Rake er  tro mot både seg selv, dialekten sin, og sin egen sjanger på dette albumet. I tillegg har han en usedvanlig god formidlingsevne. Vokalens register spenner fra kraftfull bassklang til fantastisk falsett. Det kan dessuten merkes at Rake har master i backing vocals, noe han benytter på smart vis, i for eksempel «Byen er blå», samt på mektige og ettertenksomme «Rutine»: Få ting er som kniven / det skarpeste leddet i livet synger han finurlig fascinerende. (Sistnevnte er forøvrig en av Rakes egne favoritter fra plata).

Helstøpt og gjennomført

Hørrekje te er gjennomført. Solid. Ikke bare på musikalsk plan, men også tematisk. Der det er lett å havne i oppbrukte klisjeer om å ikke strekke til og føle seg fremmed, klarer Pål Rake å synge om tematikken på en troverdig måte. På sin helt egen måte. Og kontoen er full, men du drukner likavel, synger han i tittelsporet.

Albumet avslutes med en herlig original versjon av Månemannen, til stor glede for alle som stiftet bekjentskap med Egersunderen via tv.

Kanskje hørremekje te alltid, Pål – men at du hører hjemme i musikkens verden er det liten tvil om.

Beste spor: Eigerøys kyst, Rutine.

9/10

Les hva Pål Rake sier om autentisitet i låtskriving!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s