Pål Rake forsvarer autentisiteten i låtskriving

Pål Rake mener autentisiteten er veldig viktig for å bli en troverdig låtskriver. Da vi møttes i Kristiansand en høstdag var det ett av de viktigste temaene.

IMG_0918
AUTENTISITET: Pål liker å fronte viktigheten av det autentiske i låtskriving, noe han snakket mye om under møtet vårt. (Foto: Privat).
Låtskriveren fra Egersund ble for alvor kjent sa han deltok i TV2s The Voice i 2013. Han har skrevet låter siden han var ung gutt, og har med tiden blitt kjent for sine finurlige tekster på norsk. Han forteller at han har brukt forskjellige tilnærminger å skrive låter.

Begynner med musikalsk landskap

” Jeg pleier å begynne med det musikalske. Det trenger ikke være en akkord eller et instrument, men heller et musikalsk landskap som jeg blir inspirert av. Det kan være lyder eller toner jeg synes er stilige, eller andre ting», sier han. Likevel forteller han at han byttet strategi på hans kommende debutplate:

”Da begynte jeg faktisk med å skrive tekst først. Prosessen startet med at jeg leste masse lyrikk og poesi, blant annet skrevet av Kolbein Falkeid og Ingvar Hovland. Da leste jeg masse om morgenen, og skrev om kvelden. Det ble en fin rutine”

(Foto: Presse).
(Foto: Presse).
Vil ikke miste taket på verden

Pål Rake forteller at han må struktur på låtskrivingen sin for å få yrket til å fungere godt: ”Jeg må ha struktur for å ikke isolere meg helt, for å ikke miste taket på verden rundt meg. Jeg vil ikke bli et Fuggelisk ett-tall, fremfor en flokk. Mening er viktig i arbeidet mitt, og det er viktig å følge med på det som skjer rundt meg”, forteller han.

Likevel forteller han at låtskrivingen bærer med seg en del utfordringer. ”Jeg synes det er vanskelig å skrive låter som resonerer hos folk”, forteller han. ”Jeg har alltid hatt lett for å komme opp med melodi og tekst og lage en låt – men å gå derifra til å få folk til å kjenne en resonans og skape noe som virkelig beveger lytterne mine, det er skikkelig vanskelig”, fortsetter han engasjerende.

Han tror det er viktig å arbeide med å nå ut til publikum: ”Jeg har studert mye det tekniske aspektet ved å lage låter, men vi har ikke sett på businessaspekter som handler om å skape relasjoner til publikum, så det synes jeg er sykt vanskelig», sier han. 

Om markedsføring sier han: «Det å være tilstede på Facebook skal i følge de som har peiling, være viktig for virket mitt. Akkurat det tar jeg ganske tungt, egentlig. Jeg liker ikke så godt Facebook.», forklarer Pål.

En annen utfordring med låtskrivingen er ferdigstillelse, som også Ingrid Olava påpekte i sommer. ”Jeg kan godt høre at en låt kjennes ferdig for meg, men det er likevel lang avstand fra låten er ferdig i tekst og melodi til den er produsert, og det som skjer for å få den ut”, forklarer han: ”Jeg synes produksjon er vanskelig. Jeg har selv vært produsent for debutplata, og det har vært nytt for meg. Så jeg kan være enig i Ingrid og Eva om at ferdigstillelsen er vanskelig. Det å kjøpe en pakke er lettere enn å finne en sykt kul innpakning”, mener han.

(Foto: Daniel Mikkelsen)
(Foto: Daniel Mikkelsen)
Visedub om å ikke strekke til

På den kommende debutplata henter han inspirasjon fra visesjangeren og dubstep. ”Vi forsøker med den nye plata å lage en ny gren som kalles visedub. Det synes jeg er morsomt”, sier han.

Debutplata har en tydelig tematikk – han forteller det er noe han har brukt mye tid på i det siste. ”Temaet på den kommende debutplaten er å ikke høre til, å føle seg litt fremmedgjort, å ikke føle seg hjemme i byen man er i, forholdet man er i. Av og til kan man tenke over hvilket land man lever i, hva vi skal verne om. Dette engasjerer meg”, forklarer han. 

Skrivingen til debutalbumet har imidlertid gått i perioder. Om dette forteller han: ”Når jeg er i modus skriver jeg en låt om dagen. Minst – men det varierer. Jeg er en som må sette meg ned og tenke at jeg skal skape et eller annet, låtene kommer ikke i fanget, ser han”.
Selv om låtskrivingen ikke alltid er like enkel, har han to klare favoritter fra den kommende plata: ”Det er en låt på plata som heter ”Eigerøys kyst”, og så er det en som heter ”Rutine”, som jeg liker godt», sier han. I tillegg er han spesielt glad i balladen ”Høge himmel” – en av låtene fra sin forrige EP For seint å snu.

Fordel å være skolert

Pål Rake er klar over debatten mellom det å være skolerte eller uskolerte musikere. Mange diskuterer om dette er en fordel eller en ulempe. Han tilhører klart dem som mener det førstnevnte: 

”Jeg tror det absolutt har vært en fordel for meg å være skolert.

Noen er så redde for å miste magien og tenker at det er det som skjer når man blir skolert. Jeg har aldri helt skjønt det argumentet. Selv om jeg har studert verktøyene jeg bruker, og kan peke på musikalske virkemidler som brukes i poplåter, så betyr ikke det at jeg ikke blir emosjonelt beveget av musikken. Jeg leser heller ganske mye ut av musikken og derav blir vakker musikk om mulig enda vakrere», sier han, og fortsetter:

 «Jeg er glad for å være skolert. Hvis jeg får en musikalsk ide og vil sette den i live, så har jeg god kontroll og kan lettere få formidlet til andre musikere hvordan jeg vil ha en låt eller et sound. Selvfølgelig har jeg en lang vei å gå før jeg er feridig skolert, men jeg tror i alle fall at jeg studerte musikk, har gitt meg en ryggsekk», forteller han.

Han ser tydelig en utvikling fra da han var uskolert: ”Da jeg ikke var skolert skrev jeg i ett spor, det var ett spor jeg kunne – mens når jeg studerte, begynte jeg å lytte til musikk og fikk nye impulser, jeg fikk flere verktøy å jobbe med. Men det jeg har ”mistet” på veien så må det være at terskelen til å bli imponert av musikk har blitt veldig høy med årene. Det skal kanskje mer til for at musikk oppleves som magisk for meg.”

Inspireres av kino og ærlighet

Likevel lar Pål seg inspirere. Både av ærlig, autentisk musikk – og kinobesøk: ”Jeg liker når musikken er ærlig og autentisk, ikke så pretensiøs. Når du mener det du kommer med – og så blir jeg så inspirert av kino!”, sier han og utdyper: ”Lyden, musikken, og de visuelle virkemidlene! Det er et gammelt medium, men jeg kan gå ut av salen med et enormt kick – det er sykt inspirerende!”, forteller han. Ellers forteller han at han lar seg inspirere av å gå turer i naturen. Konserter, derimot, skal det mye til for at han lar seg inspirere av: ”Jeg er så mye i musikk-verden, fra morgen til kveld. Det skal mye til å la meg fenge”, forklarer han, og utdyper:

«Kanskje jeg ikke liker konserter lengre, de er liksom så forutsigbare. Litt vokal i et par vers, og noen lys som blinker sånn skikkelig kult, liksom og ei pils som får meg til å måtte tisse hele tiden», forklarer han.

-Musikkontekster er som en fotballkamp

Samtidig hører han på musikk – men merker at lyttemønsteret har endret seg. ”Jeg merker at jeg lytter på én og én låt, og ikke like mye på hele album lengre. Men jeg heier på albumformatet», forteller han og fortsetter: «Å høre kun de beste låtene fra et album blir litt som å se fotballkamp og bare få med seg scoringene, det umiddelbare. Bransjen har blitt litt for mye hit-fabrikk nå. Vi lytter stort sett til en låt av gangen på streamingstjenester som Spotify, og da får du ikke oppspillet, høydepunktene og det som skjer mellom hitlåtene», mener han. «Jeg tror autentisitet og kontekster er viktig. Vi må ikke glemme det.”

Formidlingen og kontekstene varierer for Pål, han mener feedback er viktig for ham når han spiller konserter: ”Jeg er avhengig av feedback for å få det mer meningsfylt på jobb, men jeg kjører jo likevel å med mitt opplegg. Men jeg varierer litt i forhold til publikummet: setlistene mine blir til i realtime mens vi spiller», sier han og fortsetter:

«Det er et eget fag, dette med rekkefølger på låter, og publikum kan være et lunt folkeslag. Det er stor forskjell på om jeg gjør en Fiskebryggakonsert og en Pål Rake-konsert; jeg vil jo gjerne at folk kommer å lytte når jeg formidler ting som er mitt.” Vil de ha en kjent cover på Fiskebrygga, så går jeg fra å være kunstner til håndverker, og håndverkerne våre skal man ikke kimse av», sier han humoristisk.

Vil leve for, ikke av musikken

”Jeg vet ikke om jeg vil leve av musikken, jeg vil leve for den”, forteller Pål. ”Det er ikke så vanskelig å leve av musikk, det er bare å søke rundt etter pubjobber, lære seg en låt, og spille den. Det å skape musikk er vanskeligere, men det er det som er drømmen min», fortsetter han.

Erfaringene fra The Voice er noe han fremdeles drar nytte av i denne sammenhengen, som har gitt han mulighet til å formidle autentisk musikk til et nytt publikum. Om erfaringene herfra forteller han: ”Det var et eventyr fra dag én, med mye ny erfaring, og kontakter. Det er gøy å få spille med flinke folk, og mer profesjonelt enn live-tv blir det jo ikke. Det føltes veldig bra og trygt. Jeg var veldig heldig å fikk mange spillejobber, så jeg slapp det intense vakuumet, men jeg kjenner at det er på høy tid å få gitt ut musikk nå.”

Tips til lovende låtskrivere

For lovende låtskrivere, som også kunne tenke seg å leve for musikken en dag, har han følgende råd: ”Skriv! Sett deg ned og skriv. Mitt beste tips er å ikke prøve å gjøre noe som andre gjør. Det er kun lov å lytte til sitt eget hjerte. Synes du det er fint med tre akkorder og sure toner, så er det lov. Ikke herm etter andre, ikke prøv å bli den nye Kygo eller Astrid Smeplass”, sier han.

”Autentisiteten er så viktig – ikke vær noen andre enn den du er. Du må ikke synge på engelsk for å være kul. Folk vil høre ekte ting, ikke skuespill, tror jeg», forteller han avslutningsvis.

Tusen takk for intervjuet, Pål Rake!

5 Thoughts

  1. Jeg tror ikke det er noe som heter «autensitet», har i hvert fall aldri hørt det før, men at dere har blandet det sammen med begrepet «autentisitet»

    Liker

    1. Hei, Karl! Takk for rettingen. En aldri så liten skrivefeil det, altså! Håper du er fornøyd med teksten og intervjuet ellers. Sjekk gjerne ut de resterende 🙂 ha en god dag!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s