Marthe Valle om musikkens slagkraft og menneskemøter

MARTHE & MARIT: Et koselig og varmt møte på en kald regndag!

Fredag 5. juni var det duket for konferansen Kvinner i Tiden på Kulturhuset i Tromsø. Dagen var fullpakket med inspirasjon og sterke historier fra flere dyktige foredragsholdere. Og mellom disse var fremmøtte så heldige å få nyte vakre toner fra Marthe Valle. Vi benyttet anledningen til å ha en fin musikkprat om musikkens slagkraft i møtet med mennesker. Marte Valle debuterte som 20-åring i 2006 med Its a Bag of Candy som hun også vant spellemannsprisen for. Andrealbumet Forever Candid kom i 2008, og i fjor høst kom Marte altså med sitt første norskspråklige album Fant fram. Her finnes låta «Si», som hun også deltok med i MGP i 2012.

Låtskriving med lydopptak Marte forteller at selve musikken kommer lett til henne, «det er som regel den som kommer først», sier hun.”Også hun, som Marit Larsen, er ivrig på å bruke opptaksfunksjonen på mobilen når hun skriver låter: «Jeg har sikkert 300-400 lydopptak på mobilen. Så setter jeg meg ned ved pianoet og jobber med de opptakene jeg har», forklarer hun. Samtidig forteller hun at det har blitt en endring i låtskrivingen hennes etter at hun begynte å skrive på norsk: «Det setter helt andre krav til det som skal formidles, og alt blir veldig nakent – da har jeg vært nødt til å jobbe mer med tekst. Det er en kamp hver gang: en sangtekst er jo så kort, og det er så mange aspekter som skal vurderes; hvordan skal det høres ut når jeg synger det, passer det inn i flyten og sånne ting”, sier hun. Å finne frem: en reise fra engelsk til norsk Endringer i låtskrivingsprosessen er ikke det eneste skiftet som har skjedd musikalsk for Marte Valle: «Sjangermessig har jeg aldri hatt noe respekt for det jeg har gitt ut. Det er innom alt mulig rart; soulpreget, pop, vise. Jeg har alltid bare laget den musikken det jeg har hatt lyst til å lage», forklarer hun. Jeg ser også en stor endring i hva jeg skriver om og hvor jeg har vært i livet. Hver plate blir jo nesten som en dagbok over modenhet og refleksjon – hva har jeg opplevd og hva har vært viktig for meg”, forklarer hun smilende. Marthe tror dette også er en av grunnene til at hun begynte å skrive på norsk: «Nå har jeg mer å fortelle, og nå har jeg mer tyngde i livet som gjør at jeg ord på andre ting som jeg synes er interessant. Når du skriver på engelsk blir det som å gjemme seg bak språket», mener hun. Marthe forteller at selve uttrykket blir vesensforskjellig når hun synger det på norsk: «Jeg kjenner at det jeg har lyst til å uttrykke får en helt annen slagkraft når jeg synger det på vårt felles språk enn om jeg synger det på engelsk, for da blir språket en sånn mur i mellom», mener hun. «Når det er på norsk blir det en direktelinje, du slipper å tolke det du hører i samme grad».

ANNEN SLAGKRAFT PÅ NORSK: – Når du skriver på engelsk blir det som å gjemme seg bak språket, mener Marthe. (Foto: Pressefoto/asamaria.com

Musikkens slagkraft: fra ensomhet og sårbarhet til positivitet Marthe sier at det er flere temaer som har gått igjen i musikken i det siste: «De siste årene har det blir mye fokus på ensomhet, og sårbarhet, og alt som har skjært seg». Hun forteller at det har vært viktig for henne å bruke musikken og å spille på gjenkjennelighet: «Musikk er så magisk når du hører på en låt og tenker at den personen nettopp klarte å uttrykke dine følelser», sier hun. «Når mennesker kan føle trøst og kjenne seg igjen i en låt så føles det ekstremt meningsfylt å drive med». Likevel tror ikke Marthe at sårbarhet og ensomhet er nødvendige ingredienser for å skrive god musikk: «Nå har jeg vært i sårbarheten og ensomheten ganske lenge, så jeg kjenner et behov for å gjøre noe annet. Det jeg jobber med i studio nå er mer tilbake til førsteplata, mer popmusikk og større fokus på positive følelser og ting som går bra», forklarer hun. Marthe tror musikken utvikles i tråd med behov og erfaringer: «Jeg tror dette er en naturlig reaksjon på det å ha vært veldig lenge i sårbarheten og skrevet om slike tema», sier hun engasjert. Sårbarhet er likevel et tema som har slående kraft på lytterne. På konferansen spilte Marthe flere av de nære og såre låtene på sistealbumet. Låter som trøster, gir håp, og låter hun skriver til seg selv som påminnelser. Publikum fikk et varmt møte med Marthe gjennom både Smaken av Nu, Ikkje aleina og Ola Bremnes norske versjon av Joni Mitchells Both Sides, Now, Begge sie nu. Det er tydelig at det satte spor, for midt i intervjuet vårt ble Marthe avbrutt av flere publikummere som ønsket å takke for en fantastisk opplevelse. «Jeg slutter ikke å forundre meg over hva slags kraft som ligger i musikk”, sier Marthe. Sårbarhet i sangen: Ikkje aleina og møter med mennesker

MANGE MØTER: Ikkje aleina har gitt Marthe mange flotte møter med publikum. Klikk for å komme til live-versjon. (Foto: Pressefoto/asamaria.com)
MANGE MØTER: Ikkje aleina har gitt Marthe mange flotte møter med publikum. Klikk for å komme til live-versjon. (Foto: Pressefoto/asamaria.com)

Musikkens slagkraft er viktig for Marthe. Favorittlåta omtaler hun som «den sangen som har gitt meg flest sterke møter med andre mennesker», nemlig Ikkje aleina: «Jeg var på et punkt i livet hvor ting var kjempetungt og det var ingen filter da jeg skrev låta. Akkurat den sangen har gitt meg mange fine møter med folk, og jeg har klart å tenke at kanskje jeg hat gitt noe bra til andre mennesker». For Marthe er det en stor kompliment å bevege lyttere gjennom musikk: ”Det er veldig meningsfylt, men vanskelig å ta det til seg”, forklarer hun. Samtidig mener hun at ærligheten er en viktig ingrediens i musikk – ikke så ulikt det Maria Solheim uttrykket i intervjuet i mai. Formidlingen og ærlighet til å berøre «Jeg kjenner at de beste møtene med mennesker er når jeg tør å være ærlig. Den sårbarheten er viktig, kanskje det er den som trengs for at musikken skal berøre?», undres hun. «Jeg har en test jeg gjør på alle mine låter jeg spiller inn: for hver eneste nye låt tester jeg om jeg klarer å formidle riktig med bare meg og pianoet. Hvis ikke er det bare å forkaste låta», mener hun. Produksjonen må kun brukes til forbedring, tenker Marthe: «Før du bygger på med instrumenter i studio så må låta og teksten være bra nok, og så kan du heller bruke produksjonen til å forbedre låta, men den må aldri redde et vaklende stillas som holder på å falle sammen», mener hun. Nærheten og autensiteten og viser seg å være viktige ingredienser i låtskriving. Ikke bare for Marthe, men også for mange andre låtskrivere. Håpet om å uttrykke følelsesliv. Håpet om å komme nær, gi trøst. Håpet om å nå gjennom. Formidlingen er for henne helt essensielt: ”Det er viktigere for meg å ha noe å si, det er noe jeg kjenner blir bare viktigere og viktigere. Å formidle noe som har et fundament av noe”, forklarer hun.

NOE Å FORMIDLE: -Det er viktigere for meg å ha noe å si, det er noe jeg kjenner blir bare viktigere og viktigere, sier Marthe (Foto: Pressefoto/asamaria.com).

-Håndtverk må trenes på Men formidlingen kommer ikke av seg selv. Den må øves på. Marthe er ikke snau med å dele låtskrivertips til andre unge og håpefulle: ”Jeg fikk et veldig godt råd det første året mitt. Når jeg ga ut den første EP’en min for 10 år siden var bransjen helt annerledes. Da snakket jeg med Ola Bremnes om råd og tips. Han ga meg gode råd om å innarbeide vaner. Ikke sitt og vent på inspirasjon, ikke vent på at den store låta skal komme. Vær produktiv, sett deg ned og skriv. Det har vært veldig viktig for meg. Dette er et håndtverk jeg skal bli god på, det kan jeg ikke bli av å drikke vin. Håndtverk må trenes på”, oppfordrer Marthe avslutningsvis før hun reiser seg og blir møtt med ros fra ytterligere publikummere. De er ikke alene om å beundre Marthes musikk denne regntunge junidagen i Tromsø. Tusen takk for intervjuet, Marthe!

NB! Marthe Valle slapp sin nye singel «Bare på en ting» 3. juli! Hør låta nå!lydliv downer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s