Et varmt møte med Marit Larsen

lydliv header

Fredag 23. januar var en av de beste dagene i livet mitt. Jeg var så heldig å få treffe Marit Larsen og prate om formidling, låtskriving, inspirasjon – og livet generelt. La meg få presentere Lydliv!

INSPIRERENDE: Marit & Marit i fin samtale. (Foto: Desirée Skalle)
INSPIRERENDE: Marit & Marit i fin samtale. (Foto: Desirée Skalle)

Marit Larsen er fortiden aktuell med sin fjerde soloplate, og hun turnerer nå Norge rundt. Fredag 23. januar holdt Marit Larsen med band en fantastisk konsert i Kilden (lenke til min anmeldelse). Tidligere på dagen tok hun en prat med meg om musikk, formidling og livet. Om hvordan musikk bidrar til å sette farge på og skape følelser i tilværelsen vår.

Marit har vært i rampelyset siden hun var liten. Hun har spilt teater, vært barnestjerne, og ble verdenskjent i popgruppa M2M med Marion Ravn. I 2006 slapp hun sitt første soloalbum, Under the Surface, og har siden den gang vært en av landets mest ettertraktede og anerkjente musikere og låtskrivere.

Marit Larsen – en troverdig formidler

Hun forteller meg tidlig at formidling er viktig for henne, og det preger hele samtalen vår: «Hver morgen går jeg inn i salen vi skal spille i og tar inn rommet. Alene. Det er så deilig å stå på en tom scene i et tomt lokale å se for seg hvordan det skal bli!», forteller hun drømmende. For Marit er det viktig å beholde det unike ved hvert sted. «Det er viktig at man ikke får sånn samlebåndsfølelse. I dag er vi i Kristiansand og det ligger et skip utenfor», fortsetter hun, med smilende latter.

Marit Larsen er kjent for å vekke følelser til live med musikken sin. Hun formidler – en kunst som er vanskelig uten et godt band. Med seg på scenen har hun flere anerkjente musikere som bevisst og helhjertet har jobbet frem et uttrykk. «Bandet og jeg har det så godt sammen på scenen nå», forklarer hun. «Vi venter på når vi kan få spille sammen. Det er så mye energi der. Vi har en kollektiv opplevelse om at vi formilder noe vi synes er viktig. Vi har brukt lang tid på å sette det sammen og finne et band som kan formidle plata riktig. Det er viktig at de kjenner eierskap til musikken», fremholder hun.

«When the Morning Comes» – en ny start

Siden fjerdealbumet, «When the Morning Comes» kom ut i høst har hun høstet lovord og ros fra anmeldere så vel som publikum. Et album om oppvåkning, om en ny start, om å forstå alt når tiden er inne. Hovedbudskapet oppsummeres fint i tittelsporet. «Det er en låt jeg opplevde at jeg skrev mest til meg selv», forklarer hun ettertenksomt. «Jeg prøver å skrive låter jeg synes mangler. Denne handler om oppvåkning. Å begynne, igjen og igjen. Det er fint å forstå at den restarten vi trenger i livet vårt. Folk skifter jobb, vi flytter – vi har alle de mulighetene, vi må bare gripe de», fortsetter hun. «Jeg veldig glad i den låta. Jeg jobbet lenge med den, og skjønte at den manglet. En uke før plata var innspilt så bare ramlet den ned.»

Og på mange måter er hele plata en ny start for Marit Larsen. Hun har produsert et album selv, for første gang. Og det er spilt inn i Nashville. I tillegg har hun samarbeidet med flere låtskrivere på alle låtene: «Jeg har følt det å skrive låter som veldig privat og har ikke villet slippe noen inn på en god stund – men nå gjorde jeg det. Da var det viktig å ta regi, og ta ansvaret og ikke ligge bak noen. Det har vært en givende prosess å observere andres kreative prosesser. Nå har jeg heldigvis funnet en kjerne som er så tydelig at folk hører godt at det er meg uansett», forteller hun.

TROVERDIG: Marit Larsen er en troverdig formidler, noe som synes i låtskrivingen. (Foto: Desirée Skalle)
TROVERDIG: Marit Larsen er en troverdig formidler, noe som synes i låtskrivingen. (Foto: Desirée Skalle)

Låtskriving og formidling – lojalitetskontrakten med publikum

«Jeg skriver sanger når jeg føler noe sterkt, men de mest private holder jeg for meg selv. De gir jeg ikke ut. Noen låter er såre for meg. Jeg skrev «Under the Surface» som 19-åring. Den handler om ekte mennesker, om meg og kjæresten min på den tiden. Da var jeg ung, usikker, rådvill og hadde så dårlig selvtillit. Jeg var så utrolig redd for å miste han – det var så ektefølt!», konstaterer hun.  men så slo det så an at jeg har måttet synge den siden», forteller hun videre. «Nå er det kult å kjenne at hun 19 år gamle meg var så modig, det er rått jeg skrev teksten, men så er det utfordrende å bli minnet på den følelsen hver kveld på jobb!».

Det kan likevel ikke alltid være lett å gå vekk fra det private som folkekjær artist og låtskriver. Som en som har vært i bransjen og offentligheten fra barnsben av. Kanskje er god formidling avhengig av en viss nærhet? Marit sier selv hun er bevisst denne tosidigheten: «Det er når jeg føler meg mest privat i det jeg formidler at jeg knytter meg sterkest til lytterne mine. Det blir en slags lojalitetskontrakt mellom meg og dem. Men nå er jeg eldre og klarer å velge mer hva jeg vil dele. Det er rart at jo mer spesifikk jeg er, jo mer allment blir det. Hvordan henger det på grep? Vi er like, ass!».

Behovet for formidling og berøring ligger som en essens i hele Marit Larsens katalog. Det er heller ikke vanskelig å høre at mange av låtene hennes handler om kjærlighet. Vi snakker litt om det, og jeg spør om det er mulig å skrive et album uten det tema. «Jeg har prøvd flere ganger, svaret er nei. Men jeg tror det er mulig å skrive uten å skrive om den romantiske kjærligheten», sier hun, og fortsetter: «Uansett hvor gammel man blir, er kjærlighetsforholdene i livet vårt noe av det viktigste vi har. Selv om det går så det suser eller det er trøbbel. Og det er alltid litt trøbbel?», konstaterer hun smilende.

ÆRLIGHET: -Vi har et ansvar i å være med på å ufarliggjøre det. Å vise våre sanne ansikter, forteller Marit.
ÆRLIGHET: -Vi har et ansvar i å være med på å ufarliggjøre det. Å vise våre sanne ansikter, forteller Marit.

«Vi er nødt til å slutte å pynte oss sånn for hverandre»

«Det å skjønne at man ikke er alene. Det er så godt, så viktig for oss», fremholder hun. Engasjert. Det er tydelig at musikken er en viktig formidlingsarena for Marit Larsen. Likevel har det skjedd en utvikling i fortelleren fra hennes første soloplate til nå. Målet er ikke å nå ut til alle, men til de som treffes av musikken. Som lar seg berøre: «På den første soloplata trengte jeg et sannhetsvitne, jeg hadde behov for å vise hvem jeg var. Jeg ville bli likt. Det har jeg dreid vekk i fra, men jeg følte også fortellerformen på de neste skivene ble mer indirekte. Nå er jeg tilbake mer direkte, men med troen på at musikken min finner lytterne sine.»

En musikk som påvirkes av et levd liv i rampelyset. Et liv uten referansepunkter, et liv med store kontraster, et liv til tider preget av rotløshet. Det er ikke mange månedene siden artistkollega Lene Marlin bidro med sin historie til å skape åpenhet om psykisk helse. En erfaring også Marit Larsen delvis kan kjenne seg igjen i: «Det å bli evaluert og observert i offentligheten siden jeg har vært barn har påvirket meg mer enn jeg har vært klar over. Det å ha en jobb som mange ser på som privilegert har vært noe som har plaget meg i perioder når jeg ikke har hatt det godt som menneske. Da kan det være ganske tungt. Et i-landskompleks.»

Heldigvis kan også slike erfaringer gjøre byrder mindre tunge å bære. Musikken setter levd liv i bevegelse, og kan gi trøst: «Vi har et ansvar i å være med på å ufarliggjøre det. Å vise våre sanne ansikter. Vi er nødt til å slutte å pynte oss så for hverandre. Vi er nødt til å ha forståelse for at alle mennesker har det tungt til tider. Noen svinger mer enn andre, men vi har alle våre greier, ass. Vi er flinke til å akseptere andre som har det trøblete, kanskje mer enn oss selv?», forteller hun avslutningsvis før hun reiser seg.

«Åh, så deilig å få snakke om noe ordentlig! Kjempefint, takk!» sier hun, og vi vandrer videre for å ta bilder.

Jeg går ut av Kilden denne dagen med mange tanker rikere og en økt tro på medmenneskeligheten. På å være rausere, stoppe opp, se hverandre og få fatt i de gode samtalene.

Tusen takk for intervjuet, Marit!

Foto: Desirée Skalle

Innholdet er basert på lydopptak tatt 23. januar i forbindelse med intervju til Studentavisen Unikum.

lydliv_downer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s